18/10-08

1. Varför springer inga vita hästar trav?

2. Varför är simpsons gula och inte rosa?

3. Varför är himlen blå?

4. Hur många snusdosor behöver man stapla för att det ska nå upp till månen?

5. Hur stora öron har en snigel?



Svar:

1. Det finns vita hästar som man använder i trav. Dock är det mer vanligt med bruna hästar eftersom den bruna färgen dominerar i den ras man använder sig av, nämligen Varmblodstravare. Varmblodstravare är ursprungligen amerikansk men är nu även populär i Sverige.
 
2. Anledningen till The simpsons färg är enligt Matt Groening (skaparen) för att det var ovanligt, ljust och att det ser ut som det är något fel på din TV.

3. Himlen ser blå ut pga. att blått ljus har en kortare våglängd och när det tränger in i atmosfären så reflekteras ljuset i partiklar och får det att se blått ut. Det är även det ljus som har störst spridning och täcker därför hela vår atmosfär vilket är tur eftersom ljusblåa nyanser anses som lugnande och tilltalar våra sinnen. Så nästa gång du känner dig stressad eller irriterad blicka uppåt ett tag.

4. En snusdosa är ungefär 2 cm hög och till månen från jorden är medelavståndet 384 400 km. Det innebär att det skulle krävas 19 220 000 000 (19,22 miljarder) staplade snusdosor för att nå till månen.

5. Varken sniglar eller maskar har några öron alls. De behöver inte höra något då de istället är bra på att känna av vibrationer i marken. Om det t.ex. kommer en fågel och börjar hacka i jorden så känner de hur det skakar och vibrerar. De kryper då undan så snabbt det bara kan för att inte bli uppätna.



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0